reklama
reklama

Pizza inna niż wszystkie. Zaskoczysz tym swoim gości

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: iStock

Pizza inna niż wszystkie. Zaskoczysz tym swoim gości - Zdjęcie główne

foto iStock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIAZanim wymyślono najpopularniejszy do dziś bochenek chleba, ludzie wypiekali coś płaskiego, czym łatwo i szybko można było zaspokoić głód. Obecnie przysmak z X wieku nazywamy pizzą. Istnieje kilka teorii pochodzenia tego słowa. Jedna z nich mówi, że „pinsere” to po łacinie zgniatanie, spłaszczanie czy też rozciąganie. Druga to grecki „plax” oznaczający coś płaskiego.
reklama

Bez względu na swoją historię, to dziś ulubione danie ludzi na całym świecie. Jest mnóstwo przepisów na ten włoski przysmak, który został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Możemy zrobić pizzę na cieście z kalafiora, z kurczaka, pizzę z czekoladą, orzechami i bananami. Oto najpopularniejsze i jednocześnie jedne z najbardziej nietypowych przepisów na przysmak znany w każdym zakamarku świata.

 

PIZZA NA CIEŚCIE Z KALAFIORA

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas pieczenia: 25 minut
  • Liczba porcji: 2
 

Składniki:

  • średniej wielkości główka kalafiora,
  • 1 duże jajko lub dwa małe,
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli.
 

reklama

Dodatki:

  • 3 łyżki sosu pomidorowego,
  • kulka mozzarelli,
  • kiełbasa chorizo,
  • duży pomidor
 

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, a w międzyczasie umyj kalafior, podziel na różyczki i włóż do misy malaksera. Zmiksuj na proszek. Możesz również zetrzeć go na tarce.

Krok 2: Przełóż zmiksowany kalafior do misy i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty. Następnie przestudź i za pomocą ściereczki wyciśnij z niego całą wodę. Im masa będzie bardziej sucha, tym lepiej.

Krok 3: Do kalafiorowej masy dodaj pół szklanki startego parmezanu, łyżeczkę oregano, sól do smaku i wymieszaj, stopniowo dodając mąkę oraz jajko. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto.

Krok 4: Wyściel papierem blaszkę do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż na nią ciasto uformowane w placek o grubości ok. pół centymetra. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.

Krok 5: Zarumienioną pizzę wyciągnij i posmaruj sosem pomidorowym, połóż na niej plasterki chorizo, mozzarellę oraz pokrojonego w plastry pomidora. Wstaw do pieca i zapiecz.

reklama

 

 

PIZZA MARGARITA NA CIEŚCIE Z KURCZAKA

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas pieczenia: 15-20 minut
  • Liczba porcji: 2
 

Składniki:

  • 500 g mielonego, surowego kurczaka,
  • pół szklanki tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu
  • odrobina oleju
 

Dodatki:

  • 4 łyżki sosu pomidorowego,
  • kulka mozzarelli,
  • pół szklanki tartego parmezanu,
  • pokrojona w kostkę papryka,
  • garść liści bazylii.
 

Przygotowanie:

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż do miski surowe mielone mięso, pół szklanki parmezanu, a także po łyżeczce oregano i rozmarynu. Zmiksuj na wysokich obrotach na gładką masę.

Krok 2: Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Rozłóż na nim „ciasto” z kurczaka na półcentymetrowy placek. Przypraw sola i pieprzem. Piecz około 15 minut i wyciągnij.

Krok 3: Pizzę posmaruj sosem i udekoruj posiekaną papryką, mozzarellą, posyp parmezanem i wstaw do piekarnika na kilka minut, aż się przyrumieni. Pizzę z kurczaka najlepiej podawać z dużą ilością świeżych warzyw.

reklama

 

PIZZA Z CZEKOLADĄ I BANANAMI

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 10 minut
  • Liczba porcji: 4
 

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 130 ml wody,
  • 4 g drożdży,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • odrobina soli,
  • 1 łyżeczka cukru.
 

Dodatki:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g białej czekolady,
  • 20 suszonych śliwek,
  • ulubione orzechy,
  • 2 banany,
  • 200 ml mleka skondensowanego.
 

Przygotowanie:

Krok 1: Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami i cukrem, następnie przelej ją do miski z przesianą mąką i dopraw odrobiną soli. Z takiej mieszanki wyrób jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę.

Krok 2: Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Piekarnik nastaw na temperaturę 250 st. C., a placki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3: Banany i śliwki pokrój w plastry. Białą czekoladę zetrzyj na grubych oczkach, a gorzką rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie gęsty sos. Spody wysmaruj sosem czekoladowym. Placki udekoruj plasterkami bananów, śliwkami i  orzechami oraz wiórkami z białej czekolady. Tak przygotowane pizze piecz przez ok. 10 minut.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama