Reklama

Reklama

Szybkie przepisy na majówkowego grilla

Opublikowano: 30 kwietnia 2021 10:29
Autor: | Zdjęcie: iStock

Szybkie przepisy na majówkowego grilla - Zdjęcie główne

Nasze propozycje na majówkowe grillowanie. | foto iStock

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

KULINARIA Planujesz grilla z rodziną lub znajomymi? Postaw na smaczne i zdrowe przepisy, które posmakują każdemu. Karkówka, kiełbasa i kaszanka - to standardowe trio, które znajdziemy na każdym ruszcie podczas majówkowej biesiady. Jeżeli szukasz czegoś innego, przede wszystkim bardziej zdrowego, mamy proste i szybkie przepisy na fit potrawy idealne na tegorocznego grilla.

Bataty grillowane w ziołach

  • 3 bataty
  • olej rzepakowy
  • zioła prowansalskie, tymianek, papryka czerwona, sól

 

Bataty dokładnie umyć, skórkę oczyścić szczoteczką. Pokroić w plastry. Posmarować olejem z dodatkiem ziół prowansalskich, tymianku, papryki czerwonej i soli. Talarki ułożyć na ruszcie lub tacce, grillować do zarumienienia z obu stron. Podobnie można postąpić z innymi warzywami: papryką, cukinii, pieczarkami czy cebulą.

 

Indyk w sosie jogurtowym

  • 500 g mięsa z piersi indyka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • czosnek, papryka słodka, chili, curry

 

Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę świeżym czosnkiem, mięso zanurzyć w marynacie na co najmniej 30 minut. Filety grillować z obu stron, aż mięso się zarumieni.

 

Sałatka z fetą, cukinią i pomidorami

  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 2 pomidory
  • 1/4 cebuli
  • mix sałat z rukolą
  • 100 g chudego sera feta
  • oliwa, sól i pieprz i oregano
  • winegret: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz

 

Cukinię umyć, przyciąć na końcach, następnie pokroić w słupki lub plastry. Obtoczyć w oliwie i zgrillować. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonym oregano. Sałatę z rukolą wyłożyć na półmisek, dodać pokrojonego pomidora (można go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Posypać pokrojoną w półksiężyce cebulą. Dodać cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Polać sosem winegret.

 

Dorada z grilla

  • świeża dorada
  • cytryna
  • czosnek, świeże zioła np. koperek lub pietruszka, sól

 

Rybę oczyścić i osuszyć. Naciąć nożem na boku. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny, przepołowiony ząbek czosnku, świeże zioła i posolić. Układać w folii lub na tacce na rozgrzanym grillu. Rybę grillować ok. 4 minuty z każdej strony.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.