reklama
reklama

Szarlotka dla leniwych i jabłka w cieście. Smakołyki prosto od uczniów z Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSAE w Weryni

Szarlotka dla leniwych i jabłka w cieście. Smakołyki prosto od uczniów z Weryni - Zdjęcie główne

Koniecznie wypróbuj przepis uczniów z Weryni. | foto ZSAE w Weryni

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIATo przepisy na proste, smaczne desery z jabłek, które jesienią charakteryzują się najlepszą wartością odżywczą. Do wypróbowania zachęcają uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
reklama

Jabłka w cieście - przepis na 5 porcji

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 ml oleju
  • 300 g jabłek
  • 90 ml oleju do smażenia
  • 70 g cukru pudru
  • Szczypta cynamonu
Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski.

 

 

Jajko roztrzep w misce, a następnie połącz je z mąką, olejem i mlekiem. Wyrobić ciasto mikserem lub trzepaczką rózgą. Konsystencja powinna być gęstsza niż ciasta naleśnikowego.

Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w krążki o grubości około 0,5 cm.

reklama

Zamocz krążki jabłek w przygotowanym cieście.

Rozgrzej olej na patelni i smaż krążki jabłek z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu odłóż jabłka na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawaj na ciepło, posypane mieszanką cukru pudru i cynamonu.

 

Szarlotka dla leniwych

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła (lekko zamrożonego)
  • Szczypta cynamonu
  • 1 kg usmażonych jabłek
Przygotowanie:

Masło lekko zamroź w zamrażarce przez około 30 minut.

Jabłka przesmaż lub dobrze odparuj, a następnie wymieszaj je z cynamonem.

Suchą mąkę, bułkę tartą i cukier umieść w misce. Zetrzyj na tarce połowę zamrożonego masła i wyłóż je na dno wyłożonej papierem średniej tortownicy.

reklama

Na warstwie masła umieść usmażone jabłka, a na nich resztę suchej mieszanki.

Ponownie zetrzyj masło i posyp nim wierzch ciasta.

Piecz w piekarniku przez około 55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Najlepiej smakuje na ciepło.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama