Jabłka w cieście - przepis na 5 porcji
Składniki:
- 100 g mąki
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 20 ml oleju
- 300 g jabłek
- 90 ml oleju do smażenia
- 70 g cukru pudru
- Szczypta cynamonu
Mąkę przesiej do miski.
Jajko roztrzep w misce, a następnie połącz je z mąką, olejem i mlekiem. Wyrobić ciasto mikserem lub trzepaczką rózgą. Konsystencja powinna być gęstsza niż ciasta naleśnikowego.
Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w krążki o grubości około 0,5 cm.
Zamocz krążki jabłek w przygotowanym cieście.
Rozgrzej olej na patelni i smaż krążki jabłek z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odłóż jabłka na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj na ciepło, posypane mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Szarlotka dla leniwych
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła (lekko zamrożonego)
- Szczypta cynamonu
- 1 kg usmażonych jabłek
Masło lekko zamroź w zamrażarce przez około 30 minut.
Jabłka przesmaż lub dobrze odparuj, a następnie wymieszaj je z cynamonem.
Suchą mąkę, bułkę tartą i cukier umieść w misce. Zetrzyj na tarce połowę zamrożonego masła i wyłóż je na dno wyłożonej papierem średniej tortownicy.
Na warstwie masła umieść usmażone jabłka, a na nich resztę suchej mieszanki.
Ponownie zetrzyj masło i posyp nim wierzch ciasta.
Piecz w piekarniku przez około 55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.