Reklama

Pyszności na Wielkanocny stół polecają uczniowie z ZSAE w Weryni

Opublikowano: śr, 13 kwi 2022 19:48
Autor: | Zdjęcie: ZSAE w Weryni

Pyszności na Wielkanocny stół polecają uczniowie z ZSAE w Weryni - Zdjęcie główne

Świąteczne smakołyki polecają uczniowie ZSA-E w Weryni. | foto ZSAE w Weryni

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

KULINARIA W tym numerze zachęcamy do skorzystania z przepisów na zakąski i sałatki, które polecają uczniowie III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.

Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem

Składniki:

  • 1/2 brokuła (ok. 300 g)
  • 3 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie - szczypta płatków chili
  • 4 plasterki szynki (np. zwykłej lub suszonej)
  • 50 g sera żółtego startego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:

Na gotującą wodę włożyć połówkę brokuła (różyczkami ku górze). Gotować przez ok. 3 minuty, wyjąć i pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz opcjonalnie płatkami chili.

Dodać brokuły, pokrojoną w kosteczkę szynkę, starty ser oraz szczypiorek. Składniki wymieszać łyżką.

6 żaroodpornych kokilek (lub 6 wgłębień w formie do muffinów, lub 6 foremek silikonowych) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.

Roladki szpinakowe z szynką i sosem chrzanowym

Składniki:

  • szpinak rozdrobniony mrożony - 500 g
  • jajka - 4 sztuk
  • twaróg półtłusty - 200 g
  • szynka w plasterkach - 6 sztuk
  • masło - 2 łyżki
  • koperek do posypania
  • czosnek - 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz czarny
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • sos chrzanowy 
Sposób przygotowania:

Szpinak podgrzewaj na patelni z masłem. Kiedy większość wody odparuje, dodaj do niego drobno pokrojony czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż do czasu odparowania wody, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Oddziel żółtka jajek od białek. Żółtka wymieszaj z chłodnym szpinakiem. Białka ubij na sztywną pianę i również połącz ze szpinakiem, delikatnie mieszając.

Masę szpinakową rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 200°C.

Twaróg wymieszaj z jogurtem i sosem chrzanowym. Dodaj koperek i dopraw do smaku solą     i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na wystudzonym szpinakowym spodzie, a na niej ułóż plastry szynki.

Zwiń roladę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.

Schłodzoną roladę pokrój w grube plastry i podaj z dodatkową porcją sou chrzanowego. 

Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żółtym

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonego ananasa
  • opcjonalnie: 1 słoik selera sałatkowego (siekany, konserwowy)
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki konserwowej
  • 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • na wierzch: kapusta pekińska + kawałek czerwonej papryki
Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać na desce. Na sitku odcedzić kolejno kukurydzę, potem ananasa i selera jeśli go używamy.

Na dnie salaterki o średnicy ok. 20 cm ułożyć selera, potem kukurydzę, startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kosteczkę, lub paseczki szynkę.

Wyłożyć majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka. Doprawić solą i pieprzem.

Uzupełnić posiekaną kapustą pekińską oraz udekorować papryką pokrojoną w kosteczkę.

Jajka marynowane w buraczkach

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 ml obranego i startego na drobnej tarce surowego buraka
  • Dodatkowo: 
  • kilka goździków, 
  • laska cynamonu, 
  • gwiazdka anyżu, 
  • liść laurowy
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka miodu lub 2 łyżki cukru
  • 250 ml octu winnego (czerwonego lub białego) lub jabłkowego
  • 1 pełna łyżeczka soli morskiej
  • do podania: np. majonez, sos tatarski, szczypiorek
Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przygotować buraka: obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Przygotować marynatę: w garnku delikatnie podprażyć przyprawy, następnie ostrożnie wlać wodę. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.

Dodać miód, ocet, sól i odstawić z ognia. Dodać buraka, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.

Do słoika włożyć jajka i wlać całą marynatę. Po ostudzeniu zakręcić i schować do lodówki.

Następnego dnia jajka są już gotowe, ale można je przechowywać w marynacie, w lodówce, do 2 tygodni.

Jajka po tatarsku

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 80 g marynowanych pieczarek
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 mała cebulka szalotka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek, 
  • koperek
Sposób wykonania:

Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na półmisku rozcięciem do góry. Delikatnie posolić. W misce wymieszać pokrojone w małą kosteczkę: cebulę, pieczarki, ogórka z majonezem i zmielonym pieprzem, delikatnie posolić. Farsz wyłożyć na jajka. Posypać szczypiorkiem, udekorować koperkiem.

Jajka faszerowane guacamole

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • kawałek papryczki chili lub 4 krople tabasco
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku
  • 1 mały pomidor (1/2 szklanki posiekanego)
Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i zgrubnie rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek. Dodać starty czosnek, posiekaną chili lub tabasco, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawić solą oraz pieprzem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać. Białka wypełnić farszem, następnie udekorować zieleniną i drobno pokrojoną papryczką chili.

Żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i jajkiem

Składniki:

  • 3 i 1/2 litra wody
  • 300 g boczku wędzonego lub 500 g wędzonych kości wieprzowych, lub żeberek
Włoszczyzna: 

  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1/4 selera, 
  • kawałek pora
Dodatkowo: 

  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 4 ziela angielskie, 
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 500 g białej kiełbasy (surowej lub parzonej)
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 1/2 - 1 litr żurku gotowego 
  • 250 g śmietany lub 125 ml śmietanki
  • 1 - 2 łyżeczki tartego chrzanu
Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 2 kawałki boczek lub opłukane kości lub żeberka. Postawić na gazie i zagotować. W międzyczasie obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Włożyć do zagotowanego wywaru, dodać umytą cebulę i pora. Posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.

Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać kiełbasę wiejską i gotować przez 10 minut. Dodać majeranek oraz żurek (całą zawartość 1 butelki, w razie potrzeby dodać kolejną butelkę). Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną (uprzednio rozprowadzoną w 1 łyżce wazowej zupy). Na koniec doprawić chrzanem.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem na twardo i pieczywem.

Sałatka wielkanocna

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka mieszanki kukurydzy i groszku
  • 150 g wędliny np. pieczonego lub wędzonego indyka
  • 150 g sera żółtego
  • 1 słoik selera sałatkowego (konserwowy)
  • 1/2 puszki ananasa
  • rzeżucha
  • rzodkiewki
Sos majonezowy:

  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki serka Bieluch lub śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Na sitku odcedzić kukurydzę z groszkiem i umieścić na dnie salaterki (u mnie ok. 18 - 20 cm). Dodać posiekaną wędlinę, a następnie ser żółty. Boki poobkładać połówkami jajek. Wymieszać składniki sosu i połowę dać na wierch sałatki oraz jajka. Wyłożyć odcedzonego i posiekanego selera oraz ananasa. Przykryć resztą sosu. Posypać rzeżuchą oraz cząstkami rzodkiewek.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy