Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem
Składniki:
- 1/2 brokuła (ok. 300 g)
- 3 jajka
- 1/2 ząbka czosnku
- sól i pieprz
- opcjonalnie - szczypta płatków chili
- 4 plasterki szynki (np. zwykłej lub suszonej)
- 50 g sera żółtego startego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Na gotującą wodę włożyć połówkę brokuła (różyczkami ku górze). Gotować przez ok. 3 minuty, wyjąć i pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz opcjonalnie płatkami chili.
Dodać brokuły, pokrojoną w kosteczkę szynkę, starty ser oraz szczypiorek. Składniki wymieszać łyżką.
6 żaroodpornych kokilek (lub 6 wgłębień w formie do muffinów, lub 6 foremek silikonowych) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.
Roladki szpinakowe z szynką i sosem chrzanowym
Składniki:
- szpinak rozdrobniony mrożony - 500 g
- jajka - 4 sztuk
- twaróg półtłusty - 200 g
- szynka w plasterkach - 6 sztuk
- masło - 2 łyżki
- koperek do posypania
- czosnek - 2 ząbki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz czarny
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- sos chrzanowy
Szpinak podgrzewaj na patelni z masłem. Kiedy większość wody odparuje, dodaj do niego drobno pokrojony czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż do czasu odparowania wody, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Oddziel żółtka jajek od białek. Żółtka wymieszaj z chłodnym szpinakiem. Białka ubij na sztywną pianę i również połącz ze szpinakiem, delikatnie mieszając.
Masę szpinakową rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 200°C.
Twaróg wymieszaj z jogurtem i sosem chrzanowym. Dodaj koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na wystudzonym szpinakowym spodzie, a na niej ułóż plastry szynki.
Zwiń roladę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
Schłodzoną roladę pokrój w grube plastry i podaj z dodatkową porcją sou chrzanowego.
Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żółtym
Składniki:
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonego ananasa
- opcjonalnie: 1 słoik selera sałatkowego (siekany, konserwowy)
- 150 g sera żółtego
- 150 g szynki konserwowej
- 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- na wierzch: kapusta pekińska + kawałek czerwonej papryki
Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać na desce. Na sitku odcedzić kolejno kukurydzę, potem ananasa i selera jeśli go używamy.
Na dnie salaterki o średnicy ok. 20 cm ułożyć selera, potem kukurydzę, startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kosteczkę, lub paseczki szynkę.
Wyłożyć majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka. Doprawić solą i pieprzem.
Uzupełnić posiekaną kapustą pekińską oraz udekorować papryką pokrojoną w kosteczkę.
Jajka marynowane w buraczkach
Składniki:
- 6 jajek
- 200 ml obranego i startego na drobnej tarce surowego buraka
- Dodatkowo:
- kilka goździków,
- laska cynamonu,
- gwiazdka anyżu,
- liść laurowy
- 250 ml wody
- 1 łyżka miodu lub 2 łyżki cukru
- 250 ml octu winnego (czerwonego lub białego) lub jabłkowego
- 1 pełna łyżeczka soli morskiej
- do podania: np. majonez, sos tatarski, szczypiorek
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przygotować buraka: obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Przygotować marynatę: w garnku delikatnie podprażyć przyprawy, następnie ostrożnie wlać wodę. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.
Dodać miód, ocet, sól i odstawić z ognia. Dodać buraka, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.
Do słoika włożyć jajka i wlać całą marynatę. Po ostudzeniu zakręcić i schować do lodówki.
Następnego dnia jajka są już gotowe, ale można je przechowywać w marynacie, w lodówce, do 2 tygodni.
Jajka po tatarsku
Składniki:
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 80 g marynowanych pieczarek
- 1 ogórek kiszony
- 1 mała cebulka szalotka
- sól, pieprz
- szczypiorek,
- koperek
Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na półmisku rozcięciem do góry. Delikatnie posolić. W misce wymieszać pokrojone w małą kosteczkę: cebulę, pieczarki, ogórka z majonezem i zmielonym pieprzem, delikatnie posolić. Farsz wyłożyć na jajka. Posypać szczypiorkiem, udekorować koperkiem.
Jajka faszerowane guacamole
Składniki:
- 5 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 ząbka czosnku
- kawałek papryczki chili lub 4 krople tabasco
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku
- 1 mały pomidor (1/2 szklanki posiekanego)
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i zgrubnie rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek. Dodać starty czosnek, posiekaną chili lub tabasco, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawić solą oraz pieprzem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać. Białka wypełnić farszem, następnie udekorować zieleniną i drobno pokrojoną papryczką chili.
Żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i jajkiem
Składniki:
- 3 i 1/2 litra wody
- 300 g boczku wędzonego lub 500 g wędzonych kości wieprzowych, lub żeberek
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- kawałek pora
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 500 g białej kiełbasy (surowej lub parzonej)
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 1/2 - 1 litr żurku gotowego
- 250 g śmietany lub 125 ml śmietanki
- 1 - 2 łyżeczki tartego chrzanu
Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 2 kawałki boczek lub opłukane kości lub żeberka. Postawić na gazie i zagotować. W międzyczasie obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Włożyć do zagotowanego wywaru, dodać umytą cebulę i pora. Posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać kiełbasę wiejską i gotować przez 10 minut. Dodać majeranek oraz żurek (całą zawartość 1 butelki, w razie potrzeby dodać kolejną butelkę). Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną (uprzednio rozprowadzoną w 1 łyżce wazowej zupy). Na koniec doprawić chrzanem.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem na twardo i pieczywem.
Sałatka wielkanocna
Składniki:
- 6 jajek
- 1 puszka mieszanki kukurydzy i groszku
- 150 g wędliny np. pieczonego lub wędzonego indyka
- 150 g sera żółtego
- 1 słoik selera sałatkowego (konserwowy)
- 1/2 puszki ananasa
- rzeżucha
- rzodkiewki
- 2/3 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki serka Bieluch lub śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Na sitku odcedzić kukurydzę z groszkiem i umieścić na dnie salaterki (u mnie ok. 18 - 20 cm). Dodać posiekaną wędlinę, a następnie ser żółty. Boki poobkładać połówkami jajek. Wymieszać składniki sosu i połowę dać na wierch sałatki oraz jajka. Wyłożyć odcedzonego i posiekanego selera oraz ananasa. Przykryć resztą sosu. Posypać rzeżuchą oraz cząstkami rzodkiewek.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.