reklama

Przepis na Paluchy z ciasta na pizzę. Polecają uczennice z Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Przepis na Paluchy z ciasta na pizzę. Polecają uczennice z Weryni - Zdjęcie główne

Paluchy wykonały uczennice klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Na zdjęciu Dorotka Olszowy. | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Co tu zrobić dobrego do jedzenia? Pyszny pomysł podsuwają uczennice Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
reklama

Młodzi kucharze z ZSAE w Weryni tym razem polecają paluchy z ciasta na pizzę

Składniki:

  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 szklanki mąki
  • 1/4 kostki świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
 

Wykonanie:

Pokrusz drożdże. Podgrzej wodę gazowaną (nie może być gorąca!) i przelej ją do miski z drożdżami i cukrem. Wymieszaj składniki do dobrego połączenia. Dodaj mąkę, oliwę i sól do miski i wyrób ciasto - nie trzeba robić tego długo. W zasadzie tylko do dobrego połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i jedwabiste. Naoliw delikatnie miskę i przełóż do niej uformowane w kulę ciasto. Miskę przykryj ściereczką Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.

Nadzienie:

  • ketchup lub sos pomidorowy
  • żółty ser, przetarty na tarce o grubych oczkach
  • plastry salami lub pepperoni
  • oregano lub zioła prowansalskie
 

Wyrośnięte ciasto podziel  na 4 części. Przykryj je folią spożywczą, by nie wyschły.

2 części ciasta rozwałkuj na dość cienkie owale. Posmaruj je ketchupem lub zimnym sosem pomidorowym, posyp placki serem żółtym i ułóż na nich kiełbasę. Rozwałkuj pozostałe dwie części ciasta i przykryj nimi placki z serem i salami. Delikatnie wałkuj oba placki.

Podziel  placki na paski, które należy spiralnie skręcić. Przekąski piecz od 15 do 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Można je przed pieczeniem posmarować oliwą i posypać ziołami. Gotowe będą złotawo-brązowe.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama