Młodzi kucharze z ZSAE w Weryni tym razem polecają paluchy z ciasta na pizzę
Składniki:
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 szklanki mąki
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Pokrusz drożdże. Podgrzej wodę gazowaną (nie może być gorąca!) i przelej ją do miski z drożdżami i cukrem. Wymieszaj składniki do dobrego połączenia. Dodaj mąkę, oliwę i sól do miski i wyrób ciasto - nie trzeba robić tego długo. W zasadzie tylko do dobrego połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i jedwabiste. Naoliw delikatnie miskę i przełóż do niej uformowane w kulę ciasto. Miskę przykryj ściereczką Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Nadzienie:
- ketchup lub sos pomidorowy
- żółty ser, przetarty na tarce o grubych oczkach
- plastry salami lub pepperoni
- oregano lub zioła prowansalskie
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Przykryj je folią spożywczą, by nie wyschły.
2 części ciasta rozwałkuj na dość cienkie owale. Posmaruj je ketchupem lub zimnym sosem pomidorowym, posyp placki serem żółtym i ułóż na nich kiełbasę. Rozwałkuj pozostałe dwie części ciasta i przykryj nimi placki z serem i salami. Delikatnie wałkuj oba placki.
Podziel placki na paski, które należy spiralnie skręcić. Przekąski piecz od 15 do 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Można je przed pieczeniem posmarować oliwą i posypać ziołami. Gotowe będą złotawo-brązowe.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.