Czerwona papryka faszerowana warzywami
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cukinia
- 2 pomidory
- 16 czarnych oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Wszystkie warzywa (poza oliwkami i cebulą) umyć. Papryki przekroić razem z ogonkami wzdłuż na połówki. Usunąć gniazda nasienne tak, aby nie naruszyć ogonków. Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki, cukinię w średnią kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Natkę posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oleju, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i chwilę poddusić. Wymieszać z resztą pokrojonych składników. Przełożyć do przygotowanych papryk. Zapiekać w 180°C przez 35 minut.
Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą
Składniki:
- 3 - 4 papryki o różnych kolorach
- 300 g mielonego mięsa drobiowego
- 400 ml passaty pomidorowej
- 200 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 kolba kukurydzy lub 1/3 puszki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 30-50 gramów sera: mozzarella lub cheddar
- olej, sól, pieprz, chili, ocet balsamiczny
Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj czosnek i po chwili mięso drobiowe. Podsmaż chwilę tylko do ścięcia mięsa, dodaj połowę passaty, fasolę, ziarna kukurydzy ścięte z kolby lub wyjęte z puszki. Dodaj sól, pieprz, niewielką ilość chili i łyżeczkę octu balsamicznego. Chwilę podgotuj. Rozetnij papryki wzdłuż. Pozbaw gniazd nasiennych. Nalej do naczynia do zapiekania resztę passaty, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj. Papryki wypełnij farszem. Posyp połową sera. Przykryj pokrywką lub folią i zapiekaj w 200 stopniach przez około 20-25 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę/folię, posyp resztą sera i piecz kolejne 10-12 minut.
Papryki faszerowane tuńczykiem i makaronem
Składniki:
- 4 papryki
- 1 puszka tuńczyka
- 1 szklanka suchego makaronu typu "ryż"
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka poszatkowanego, świeżego rozmarynu
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 suszone pomidory
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
- starty żółty ser
- sól
- pieprz
- oliwa
Makaron gotujemy krótko, żeby lekko zmiękł, szybko odcedzamy i hartujemy pod bieżącą wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180˚C. Papryki myjemy, suszymy, przekrajmy na pół i wycinamy gniazda nasienne, zachowując ogonki.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy lub oleju. W misce mieszamy makaron, rozdrobnionego tuńczyka, poszatkowany czosnek, tymianek, rozmaryn i kapary. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Wbijamy całe jajo i łączymy składniki. Faszerujemy papryki, obsypujemy wierzch serem i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy gorące np. z dodatkiem ajvaru.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.