reklama
reklama

Pizzowy wieniec - przepis poleca Marcelina Mazur ze szkoły w Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Pizzowy wieniec - przepis poleca Marcelina Mazur ze szkoły w Weryni - Zdjęcie główne

Smacznego! Przepis poleca Marcelina Mazur, uczennica klasy III w zawodzie kucharz. | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIAWieniec pizzowy to doskonały pomysł nie tylko na imprezę, ale także świetna alternatywa na obiad. - Gwarantuję, że to danie z pewnością zachwyci wasze podniebienia - zapewnia uczennica Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
reklama

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki płynnego masła/oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
 

Sos:

  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta papryki
  • pieprz i sól
 

Nadzienie:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 70 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • sól, zioła prowansalskie, bazylia, kurkuma, oregano wg uznania
 

Dodatkowo

  • jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
 

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż do rozpuszczenia, dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

reklama

Mąkę wymieszać z solą, wbić jajka, stopniowo wlewać rozczyn drożdżowy, zarabiając ciasto. Na koniec wlać rozpuszczone, letnie masło, wyrobić dobrze ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Cebulę pokroić w kostkę, lekko podsmażyć, dodać podobnie pokrojonego fileta. Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki farszu przełożyć do miski, dodać ser i kukurydzę oraz przyprawy, wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować sosem, rozłożyć farsz, a następnie zwinąć w roladę. Można również zwinąć roladę, zaczynając od środka, a następnie przenieść do tortownicy. Alternatywnie, ciasto można pokroić na roladki o szerokości 3 cm, ułożyć je obok siebie w formie wianka i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, układając je w kształt koła.

reklama

Wieniec pizzowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać na przykład czarnuszką lub sezamem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, następnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 55 minut lub około 30 minut dla drugiego sposobu formowania.

Najlepiej smakuje na ciepło, podane z sosem czosnkowym lub po prostu z ketchupem.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama