Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki płynnego masła/oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
Sos:
- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta papryki
- pieprz i sól
Nadzienie:
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 70 g żółtego sera
- 1/2 szklanki kukurydzy
- sól, zioła prowansalskie, bazylia, kurkuma, oregano wg uznania
Dodatkowo
- jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem aż do rozpuszczenia, dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, wbić jajka, stopniowo wlewać rozczyn drożdżowy, zarabiając ciasto. Na koniec wlać rozpuszczone, letnie masło, wyrobić dobrze ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w kostkę, lekko podsmażyć, dodać podobnie pokrojonego fileta. Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki farszu przełożyć do miski, dodać ser i kukurydzę oraz przyprawy, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować sosem, rozłożyć farsz, a następnie zwinąć w roladę. Można również zwinąć roladę, zaczynając od środka, a następnie przenieść do tortownicy. Alternatywnie, ciasto można pokroić na roladki o szerokości 3 cm, ułożyć je obok siebie w formie wianka i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, układając je w kształt koła.
Wieniec pizzowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać na przykład czarnuszką lub sezamem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, następnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 55 minut lub około 30 minut dla drugiego sposobu formowania.
Najlepiej smakuje na ciepło, podane z sosem czosnkowym lub po prostu z ketchupem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.