reklama

Pieczywo z kwiatem czarnego bzu. Wypróbuj przepis uczniów z Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E w Weryni

Pieczywo z kwiatem czarnego bzu. Wypróbuj przepis uczniów z Weryni - Zdjęcie główne

Zapach, który unosi się podczas pieczenia, jest nie do opisania. | foto ZSA-E w Weryni

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Julia Biestek, uczennica pierwszej klasy technikum żywienie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, podsyła przepis na pyszne pieczywo.
reklama

Przepis na jeden chlebek lub 12 bułek. 

Składniki:

    • 500 g mąki pszennej (można użyć chlebowej)
    • 300 ml  maślanki ewentualnie mleka
    • 20 g drożdży
    • 10 g  soli morskiej
    • 5 g cukru
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • woda
    • 7 dużych  baldachimów z kwiatami czarnego bzu (same kwiatki, bez łodyżek) 


 

Wykonanie:

W małej miseczce wymieszać drożdże, cukier, po łyżce mąki, maślanki  i zostawić do wyrośnięcia.

W większej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, otartą skórkę z cytryny oraz kwiatki. Dodać wyrośnięte drożdże oraz maślankę zagnieść elastyczne ciasto. - Ja dolałam tak około 50-80 ml wody, by ciasto nie było za gęste - tłumaczy Julka, uczennica z ZSA-E w Weryni.

Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie jeszcze raz dobrze wyrobić ciasto i można już formować bułki lub chleb.

Z wyrośniętego ciasta uformować jeden bochenek, umieścić w natłuszczonej i wysypanej mąką formie keksowej lub  uformować około 12 bułek, które  ułożyć  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do wyrośnięcia  na około 1-2 godzin, aż  podwoi objętość.

Teraz można je naciąć. Piec w naparowanym piekarniku w temperaturze 200 stopni bułki około 25 minut, chleb 45 minut. Upieczony chleb czy bułki wystudzić bez formy na kratce.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama