Przepis na jeden chlebek lub 12 bułek.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (można użyć chlebowej)
- 300 ml maślanki ewentualnie mleka
- 20 g drożdży
- 10 g soli morskiej
- 5 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- woda
- 7 dużych baldachimów z kwiatami czarnego bzu (same kwiatki, bez łodyżek)
Wykonanie:
W małej miseczce wymieszać drożdże, cukier, po łyżce mąki, maślanki i zostawić do wyrośnięcia.
W większej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, otartą skórkę z cytryny oraz kwiatki. Dodać wyrośnięte drożdże oraz maślankę zagnieść elastyczne ciasto. - Ja dolałam tak około 50-80 ml wody, by ciasto nie było za gęste - tłumaczy Julka, uczennica z ZSA-E w Weryni.
Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie jeszcze raz dobrze wyrobić ciasto i można już formować bułki lub chleb.
Z wyrośniętego ciasta uformować jeden bochenek, umieścić w natłuszczonej i wysypanej mąką formie keksowej lub uformować około 12 bułek, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1-2 godzin, aż podwoi objętość.
Teraz można je naciąć. Piec w naparowanym piekarniku w temperaturze 200 stopni bułki około 25 minut, chleb 45 minut. Upieczony chleb czy bułki wystudzić bez formy na kratce.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.