reklama

Ola Karkut i Marcelina Mazur ze szkoły z Weryni z przepisem na pyszne pączki

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Ola Karkut i Marcelina Mazur ze szkoły z Weryni z przepisem na pyszne pączki - Zdjęcie główne

Pyszne pączki wychodzą spod rąk przyszłych kucharzy. | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Co prawda do tłustego czwartku jeszcze tydzień, ale wyprzedzając tradycyjne polskie łasuchowanie, proponujemy wyjątkowe "dziurawe pączki" wykonane przez Olę Karkut i Marcelinę Mazur, uczennice klasy III ZSA-E w Weryni w zawodzie kucharz. - Jak widać, uczennice bardzo starannie dobrały dekorację donutsów tak, aby zachęcić wszystkich do ich wykonania i bezkarnego łasuchowania - mówi nauczycielka Monika Serafin.
reklama

Donuts polsko-amerykańskie pączki

Składniki na 35 – 40 sztuk:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego
  • 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
 

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • czekolada mleczna
  • słodka posypka (opcjonalnie)
 

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić). 

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut). Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, z każdej strony, do złotego koloru. 

Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe polać rozpuszczona w łaźni wodnej czekoladą można udekorować, żeby były podwójnie pyszne.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama