Wcale nie trzeba iść po nie do McDonalda, wystarczy kupić krążki sera camembert, pozostałe składniki zazwyczaj mamy w lodówce, kilka minutek w kuchni i ciepła, aromatyczna przekąska gotowa. Do spróbowania zachęca Roksana z klasy II technikum żywienia z ZSA-E w Weryni.
Składniki:
- 2 krążki sera camembert
- 3 jajka
- 1/3 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
- sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka
- domowy sos pomidorowy lub żurawina do mięs
Krążki sera przeciąć na 8 trójkątów i na 30 min włożyć do zamrażalnika, by stężały. W tym czasie wysypać mąkę na talerzyk i wymieszać z przyprawami jajka rozbić w głębokim talerzu, doprawiając solą i pieprzem.
Schłodzony ser panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu tylko do zarumienia, dłuższe smażenie skutkuje wyciekiem sera. Panierowany camembert delikatnie wyciągać szczypcami lub dwoma szpatułkami, odsączyć i podawać na ciepło.
Najlepiej smakuje z sosem żurawinowym lub pomidorowym.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.