Makowiec z jabłkami
Składniki:
- 1 margaryna
- 30 dkg cukru pudru
- 9 jajek
- 9 łyżek kaszy manny (grysiku)
- 6 dużych jabłek
- 30 dkg sparzonego i zmielonego 2 razy maku
- 1 szklanka orzechów zmielonych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- sól do smaku
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do utartej masy dodać mak, później jabłka, pozostałe składniki i wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek lekko wymieszać. Przełożyć do brytfanki i piec 1 godz. w temp. 180 stopni Celsjusza.
Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Ciastka składane z dziurką
Składniki:
- 1 kg mąki
- pół kg margaryny
- 4 łyżki octu
- 5 żółtek
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- cukier waniliowy i ze dwie łyżki cukru do ciasta
- 3-4 łyżki śmietany
Wykonanie:
Całość siekamy, zarabiamy i wykrawamy ciastka jedno całe okrągłe, a drugie z dziurką, to z dziurką smarujemy białkiem i maczamy w cukrze.
Piec w 180 stopniach Celsjusza, około 20 minut (na złoty kolor) ciastka składamy gotową masą krówkową.
Makowiec drożdżowy
Ciasto: 50 dag mąki, 1 margaryna, 12 dag cukru pudru, 2 jajka i 3 żółtka, cukier waniliowy, sól do smaku, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 5 dag drożdży rozrobionych.Wszystkie składniki siekać nożem na stolnicy, dodać rozpuszczone w śmietanie drożdże, zarobić ciasto i podzielić na 3 części.
Mak: 30 dag maku (sparzyć i 3-krotnie zmielić), 15 dag cukru, 12 dag margaryny, 2 żółtka i 3 całe jajka, szczypta soli, bakalie cukier, margarynę i żółtka ucieramy, dodajemy mak, bakalie, na końcu ubitą pianę z białek,
1 część ciasta rozwałkować, na to dać pół maku, nałożyć 2 część ciasta i resztę maku, a na to 3 część ciasta. Następnie ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godz. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 1 godziny.
Piernik
Składniki:
- 7 jajek
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka miodu może być sztuczny
- 1 szklanka oleju
- 35 dag mąki
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 1 przyprawa do piernika,
- sól do smaku
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, olej rozkruszone drożdże, mąkę i przyprawę do piernika Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut.
Wigilijna gałąź
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 płaskich łyżek mąki
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz solą. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianą z białek. Delikatnie wymieszać, wylać na tackę i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 min. (do suchego patyczka).
Masa:
1 kostkę masła utrzeć z 10 łyżkami cukru pudru, 3 łyżki kakao rozpuścić w 5 łyżkach ciepłego mleka, ostudzić i utrzeć z masłem.
Po upieczeniu posmarować kremem i zwinąć roladę, wierzch posmarować masą, obsypać tartą czekoladą i porysować widelcem.
Wigilijne śledzie w miodzie
- 1 kg śledzi matiasów (wymoczyć)
- 4 cebule
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki miodu
- ziele angielskie, sól, pieprz
- śledzie pokroić w kostkę
Sałatka z tuńczyka
- 1 puszka tuńczyka we własnym sosie
- 10 dkg sera żółtego – pokroić w kostkę lub paseczki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik selera konserwowego
- 6 jajek ugotowanych – pokroić w kostkę
- 3 ogórki kiszone – pokroić w kostkę
- majonez, sól, pieprz.
Sałatka z kurczakiem
- 1 filet z kurczaka – ugotować i pokroić
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka mała ananasów
- 1 torebka orzeszków solonych
- 4 jajka ugotować i pokroić
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.