reklama

Koło Gospodyń Wiejskich z Niwisk poleca na święta [PRZEPISY]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: KGW Niwiska

Koło Gospodyń Wiejskich z Niwisk poleca na święta [PRZEPISY] - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich z Niwisk poleca na święta [PRZEPISY] | foto KGW Niwiska

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Gospodynie z powiatu kolbuszowskiego będą polecać swoje sprawdzone przepisy na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. W tym tygodniu Koło Gospodyń Wiejskich w Niwiskach dzieli się swoimi sekretami na udane ciasta, sałatki i nie tylko.
reklama

Makowiec z jabłkami

Składniki: 

  • 1 margaryna
  • 30 dkg cukru pudru
  • 9 jajek
  • 9 łyżek kaszy manny (grysiku)
  • 6 dużych jabłek
  • 30 dkg sparzonego i zmielonego 2 razy maku
  • 1 szklanka orzechów zmielonych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • sól do smaku
Wykonanie: 

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do utartej masy dodać mak, później jabłka, pozostałe składniki i wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek lekko wymieszać. Przełożyć do brytfanki i piec 1 godz. w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Ciastka składane z dziurką

Składniki: 

  • 1 kg mąki
  • pół kg margaryny
  • 4 łyżki octu
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy i ze dwie łyżki cukru do ciasta
  • 3-4 łyżki śmietany
 

Wykonanie: 

Całość siekamy, zarabiamy i wykrawamy ciastka jedno całe okrągłe, a drugie z dziurką, to z dziurką smarujemy białkiem i maczamy w cukrze.

Piec w 180 stopniach Celsjusza, około 20 minut (na złoty kolor) ciastka składamy gotową masą krówkową.

Makowiec drożdżowy

Ciasto: 50 dag mąki, 1 margaryna, 12 dag cukru pudru, 2 jajka i 3 żółtka, cukier waniliowy, sól do smaku, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 5 dag drożdży rozrobionych.

Wszystkie składniki siekać nożem na stolnicy, dodać rozpuszczone w śmietanie drożdże, zarobić ciasto i podzielić na 3 części.

Mak: 30 dag maku (sparzyć i 3-krotnie zmielić), 15 dag cukru, 12 dag margaryny, 2 żółtka i 3 całe jajka, szczypta soli, bakalie cukier, margarynę i żółtka ucieramy, dodajemy mak, bakalie, na końcu ubitą pianę z białek,

1 część ciasta rozwałkować, na to dać pół maku, nałożyć 2 część ciasta i resztę maku, a na to 3 część ciasta. Następnie ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godz. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 1 godziny.

Piernik

Składniki: 

  • 7 jajek 
  •  10 dag drożdży 
  •  1 szklanka cukru 
  •  1 szklanka miodu może być sztuczny
  •  1 szklanka oleju 
  •  35 dag mąki 
  •  1 łyżeczkę sody oczyszczonej 
  •  1 przyprawa do piernika, 
  • sól do smaku 
Wykonanie: 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, olej rozkruszone drożdże, mąkę i przyprawę do piernika Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut.

Wigilijna gałąź

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  •  5 płaskich łyżek mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: 

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz solą. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianą z białek. Delikatnie wymieszać, wylać na tackę i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 min. (do suchego patyczka).

Masa: 

1 kostkę masła utrzeć z 10 łyżkami cukru pudru, 3 łyżki kakao rozpuścić w 5 łyżkach ciepłego mleka, ostudzić i utrzeć z masłem.

Po upieczeniu posmarować kremem i zwinąć roladę, wierzch posmarować masą, obsypać tartą czekoladą i porysować widelcem.

Wigilijne śledzie w miodzie

  • 1 kg śledzi matiasów (wymoczyć)
  • 4 cebule
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • ziele angielskie, sól, pieprz
  • śledzie pokroić w kostkę
Cebulę zeszklić na oleju, dodać przecier pomidorowy, ketchup, przyprawy i ostudzić. Dodać miód, rozmieszać, dodać śledzie i lekko podgrzać. Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na 2 dni.

Sałatka z tuńczyka

  • 1 puszka tuńczyka we własnym sosie
  • 10 dkg sera żółtego – pokroić w kostkę lub paseczki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 6 jajek ugotowanych – pokroić w kostkę
  • 3 ogórki kiszone – pokroić w kostkę
  • majonez, sól, pieprz.
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka z kurczakiem

  • 1 filet z kurczaka – ugotować i pokroić
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka mała ananasów
  • 1 torebka orzeszków solonych
  • 4 jajka ugotować i pokroić
Składniki wymieszać z majonezem doprawić solą i pieprzem.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama