Składniki na 8 naleśników. Rollsy wykonała Alicja z klasy III w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.
ZOBACZ TAKŻE:
Ciasto:
- 3 jajka
- 13 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 płaska łyżka kakao
Nadzienie:
- 300 g serka
- 50 g śmietanki
- opcjonalnie: orzechy, migdały, wiórki kokosowe, rodzynki
- cukier wanilinowy, cukier puder
- dżem brzoskwiniowy
- olej do smażenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. Dodajemy kolejno sól, cukier, żółtka i ubijamy do białości. Wsiewamy porcjami połowę ilości mąki i mieszamy na małych obrotach. Wlewamy mleko, wsypujemy porcjami pozostałą mąkę i dalej mieszamy. Na końcu wlewamy porcjami wodę. Odlewamy 1/2 szklanki ciasta i mieszamy z 1 łyżką kakao. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wlewamy porcję białego ciasta tyle, aby uzyskać cienkie naleśniki.
Na naleśnik łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc równolegle do siebie paski. Smażymy z obu stron, z tym że stronę z paskami bardzo krótko.
Następnie należy przygotować nadzienie z sera, posmarować naleśniki i zwinąć.
Naleśniki rolujemy tak, aby uzyskać ukośne paski. Konfiturę podgrzewamy i po lekkim ostudzeniu polewamy naleśniki.
Komentarze (0)