reklama

Uczniowie z Weryni poznali francuskie smaki

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E w Weryni

Uczniowie z Weryni poznali francuskie smaki - Zdjęcie główne

Uczniowie podczas praktyk we Francji. | foto ZSA-E w Weryni

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

EDUKACJA Kolejna grupa uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w mobilności Erasmus+. Uczniowie Z ZSAE z Weryni na przełomie maja i czerwca polecieli do Francji do Machecoul w ramach projektu Food Redefined poznawać nową definicję żywności.
reklama

Uczniowie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni wrócili z tygodniowej mobilności, której celem było dalsze poznawanie nowej definicji żywności. - We wrześniu czeka nas wizyta studyjna partnerów w naszej szkole, zaś na wiosnę, jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, kolejna mobilność w Portugalii - mówi nauczyciel Anna Tęcza. 

Pobyt we Francji uczniowie rozpoczęli od pikniku nad Oceanem Atlantyckim. W poniedziałek odwiedzili szkołę School Proo Louis Armand w Machecoul. Po przewie na posiłek, udali się na zwiedzanie miasteczka Nantes. W tym miejscu uczniowie mieli okazję zobaczyć wspaniałe okazy historyczne jak zamek książąt Bretanii czy też stare miasto.

Atrakcje turystyczne

W mieście u ujścia Loary bardzo spodobał się naszej młodzieży Pasaż Pommeraye. Kolejne dni pobytu młodzieży we Francji upłynęły na poznawaniu nowych smaków. Wychowankowie uczestniczyli w spotkaniu w Le Port du Bec, gdzie podczas spotkania z hodowcą ostryg poznali tajniki hodowli, kalibracji, konsumpcji i ich sprzedaży. Następnie udali się do Passage du Gois, czyli grobli między Beauvoir-sur-Mer, a wyspą Noirmoutier w Vendée na atlantyckim wybrzeżu Francji, która każdego dnia na długi czas znika pod wodą.

Kolejną atrakcją turystyczną w tym dniu była wizyta w młynie Moulin de de Rairé w Sallertaine, który od 1555 roku, który nigdy nie przestał kręcić się na wietrze od czasu jego budowy. Jednak ich wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas wizyty studyjnej. Podczas warsztatów w szkole Machecoul wspólnie z uczniami z Francji, Chorwacji i Portugalii, młodzież z Weryni uczyła się sporządzania potraw z owoców morza, mięsa i cytrusów z wykorzystaniem vacuum i sous vide.

Udział w konkursie

Młodzież przygotowała m.in. mus truskawkowy z biszkoptami fr. charlotte aux fraises , cytrynową tartę, deser z ciasta parzonego paris brest, galettes bretonnes, czyli naleśniki gryczane zapiekane z jajkiem, szynką i serem, salade lyonnaise, czyli francuską sałatkę z boczkiem i jajkiem w koszulce oraz inne zakąski z ryb. Ponadto uczniowie uczestniczyli w konkursie dotyczącym sporządzania i dekoracji kolorowych koktajli i napojów z soków, syropów i owoców. Mimo iż uczniowie we Francji mieli wiele możliwości degustacji potraw z owoców morza, niestety, nie przypadły im do gustu.

- Uczniom natomiast smakowały desery i sałatki, których receptury będziemy testować podczas zajęć praktycznych w Weryni - dodaje pedagog.  "Wisienką na torcie" podczas pobytu we Francji była wycieczka do parku Puy du Fou, gdzie oprócz upowszechniania tradycji kulinarnych uczniowie zobaczyli niezwykłe widowiska teatralne i historyczne. Pobyt uczniów w tym rejonie Europy był możliwy dzięki realizacji  projektu „Food Redefined”  na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna.

Kolejne pieniądze na wyjazdy

 ZSA-E w Weryni po raz kolejny otrzymało środki finansowe w kwocie 50 535 euro na zorganizowanie zagranicznych praktyk zawodowych dla uczniów w ramach programu Erasmus+.

- Organizując mobilności, weźmiemy pod uwagę oczekiwania naszych uczniów odnośnie państw, w których chcieliby te praktyki zrealizować - mówi Zbigniew Bogacz, dyrektor ZSA-E w Weryni. 

Narodowa Agencja Programu Erasmus+ wysoko oceniła jakość merytoryczną opracowanego wniosku, gdyż znalazł się on na 44 miejscu z 538 instytucji,  które uzyskały dofinansowanie. - Nasza szkoła posiada akredytację i dzięki temu na zapewnione aż do 2027 przyznawanie funduszy finansowych na organizację zagranicznych praktyk zawodowych dla uczniów - dodaje szef placówki. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama