Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 pomarańcza
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 biała czekolada
- starta skórka z pomarańczy
Masło i jajka wyjąć z lodówki, aby uzyskały temp. pokojową (około ½ godz.). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodać ¾ ilości skórki pomarańczowej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać. Do utartej masy wlać 90 ml wyciśniętego soku z pomarańczy i dokładnie wymieszać łyżką. Do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec przez ok. 60 minut w temp. 180 stopni lub aż patyczek będzie suchy.
Polewa:
Białą czekoladę pokruszyć i rozpuścić najlepiej w kąpieli wodnej. Do czekolady wsypujemy resztę startej skórki z pomarańczy i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto i dekorujemy wedle uznania.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.